суботу, 20 серпня 2011 р.

Цікаві факти про овочі

10 місце: Ріпу колись сіяли з рота. Справа в тому, що у ріпи дуже дрібне насіння: у 1 кг їх більше мільйона, і вручну їх просто не розкидати. Однак і плювати - справа не проста, тому кращі "плювальщикі" цінувалися і шанувалися в народі. У бурсі про прочуханку казали: "Це вам не ріпу сіяти!"

9 місце: відваром буряка в Росії користувалися як дезинфікуючим засобом, і, природно, їли і вареним і сирим. А потрапив він до нас з Візантії, про що говорить походження російської назви від грецького "сфекелі".

8 місце: Є багато видів капусти: червонокачанна, білокачанна, кольорова ... Кольорову капусту Марк Твен називав капустою, що закінчила коледж. Брокколі американці називають "капустою з університетською освітою".

7 місце: Картопля з'явилася в Європі в середині 17-го століття як декоративна рослина. Розповідають, що якийсь адмірал привіз цю рослину до Англії і, коли його виростили, пригостив друзів його стеблами і листям, підсмаженими в маслі. Гості довго плювалися. У XVIII столітті в Росії при дворі це блюдо подавалося як десерт. Перед вживанням її варили і густо посипали цукром.

6 місце: Горошок був першим овочем, закритим в консервну банку.

5 місце: Огірок на початку XVIII століття в Англії був великою рідкістю, а лікарі змагалися у пошуках негативних його якостей. Одні вважали його просто отруйним, інші - "охолоджуючим" і викликає простуду.

4 місце: Помідор дійсно вважався отруйним. Наприклад, у книзі "Повне керівництво з садівництва", виданої в Данії в 1774 р., писалося: "Плоди ці украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає". На Русі помідори довго називали "скаженими ягодами".

3 місце: Морква з 1991 р. в Європі вважається фруктом. У межах ЄЕС більше ніхто не сміє називати її овочем або коренеплодом. Португальцям це дозволяє продовжувати виготовлення і експорт морквяного варення, бо, за європейськими стандартами, варення робиться тільки з фруктів.

2 місце: Фахівці до цих пір не вирішили, овочем або фруктом є ананас. За часів Катерини II вельможі-гурмани широко використовували його в застіллях, хоча і незвичним для нас чином. Так, граф Олександр Строганов подавав це в оцті, а у графа Завадовського це шинкувати, як капусту, зберігали у діжках і варили з цього борщ й щи.

1 місце: Одним з найцікавіших овочів є арктичний хрін. Його можна зустріти в далекій Гренландії. Він цвіте навіть тоді, коли настають сильні морози.

                        

Цікавинки про капусту 
 

Капуста була введена в їжу, мабуть, ще в доісторичні часи і в неї справді благородне минуле; кращі уми людства не соромилися висловлювати своє захоплення цим корисним овочем, а живописці не раз прикрашали свої полотна її зображенням.
Капустою захоплювалися Піфагор, Гіппократ, Діоскорид, Аристотель, Катон-старший, Гален і інші великі стародавні філософи і вчені, але тільки через сторіччя їх нащадкам вдалося пояснити, в чому полягає секрет многолепесткового дива.
В Україні та Росії капуста - одна з головних овочевих культур. У Великобританії, Франції, Німеччині, Норвегії, Чехословаччині по розмірах площ засаджень капуста займає 1-е місце серед овочевих культур. 
В капусті міститься унікальний склад біологічно активних речовин. Капуста необхідна для нормального обміну речовин, загоєння ран, згортуваності крові, формування кісток і здорових зубів, допомагає роботі печінки. Виявляється, за змістом білків вона в багато багатше за моркву, буряк, брукву, ріпу. Білки капусти є джерелом незамінних амінокислот (лізин, треонін, метіонін), які необхідні для кровотворення, зростання і відновлення тканин, стимуляції функцій нирок, надниркових, щитовидної залози, а також розчинення і виведення з організму чужорідних білків. Капуста славиться вітаміном U: він попереджає виникнення виразкової хвороби і активізує функції печінки. Багата капуста і вітаміном К. Особливу цінність капуста представляє як джерело вітаміну С. Його вміст в капусті порівняно з цитрусовими. Окрім перерахованих вище, в капусті є вітаміни Е, В1, В2, В3, Р, РР, Н, каротин, провітаміни D. У капусті майже немає крохмалю і дуже мало сахарози, тому вона корисна діабетикам. 
А що стосується прекрасної половини людства, то для неї принадність капусти полягає в іншому - адже це незамінний продукт для тих, хто мріє схуднути! 
Знаменитий американський дієтолог Пол Брег сколотив собі багатомільйонні статки, гастролюючи по світу і читаючи лекції про користь капусти. На основі капусти сформовані меню декількох популярних дієт - класичної капустяної дієти, капустяної-фруктової дієти, суворої дієти капустяної та інших. 
У будь-якої національної кухні є страви, до складу яких входить капуста - це голубці, рулети, рагу, супи, запіканки, котлети, пироги. 
Що стосується квашеної капусти, то вона за цілющими властивостями в кілька разів перевершує капусту свіжу, так як при квашенні в капусті відбувається особливе молочнокислого бродіння, і утворюється вітамін В12. Молочні бактерії, потрапляючи в кишечник, значно покращують його діяльність, населяють його корисної мікрофлорою і знищують шкідливі бактерії. 
Квашену капусту навіть називають коктейлем бадьорості і здоров'я - з огляду на унікальне поєднання вітамінів, калію, заліза, магнію та цинку, і те, що своїми біологічно активними речовинами вона зміцнює імунну систему. 
Крім звичайної білокачанної, лікарі-дієтологи всіх країн і континентів гаряче рекомендують до вживання інші види капусти - червонокачанну, брюссельську, савойську, цвітну, броколі, але щоб вони приносили максимум користі, їх термічна обробка повинна бути зведена до мінімуму. Перевага повинна віддаватися приготуванням капусти на пару. 




Немає коментарів:

Дописати коментар